top of page
29024084345_fafb968d27_o_edited_edited_edited.jpg

A Night of Albanian Music
by the Greater Toronto Philharmonic Orchestra
to celebrate 35 years of diplomatic relations between Albania and Canada

Shenime mbi programin

nga Vasil S. Tole
Vice President/Nen-Kryetar

Academy of Sciences of Albania/Akademia Shkencave e Shqiperise 

Çesk Zadeja (1927-1997) "Humoresque" dhe "Divertissement" 

Zadeja konsiderohet si themeluesi i shkollës kombëtare në muzikën shqiptare. I përket brezit të kompozitorëve profesionistë shqiptarë që studiuan në konservatorin ÇAJKOVSKI në vitet 1951-1956. Zadeja ishte student i MIHAIL ÇULLAKIN në kompozicion dhe diploma e tij (e mbrojtur me Simfoninë në La - (që konsiderohet simfonia e parë shqiptare) dhe me kantatēn "Atdheu im", për solist, kor dhe orkestër), u firmos nga Dmitri Shostakoviç. Krijimtaria e tij përfshin pothuajse të gjitha gjinitë muzikore, ato simfonike, skenike, koncertale, vokale e deri tek muzika e filmave. 

Pjesët "Humoresque" dhe "Divertissement" janë shkëputur nga baleti "Delina"-1964. Në muzikēn e këtij baleti gjejmë tingēllimet kombëtare të muzikës shqiptare, të cilat janë zhvilluar nga Zadeja me koncepte të qarta kompozicionale, duke e ripërcaktuar gjuhën e tij muzikore si të lidhur ngushtë me rrēnjët etnike muzikore shqiptare. Zadeja ka studiuar per trompe ne konservatorin SANTA CECILIA ne vitet 1941-1943 ne klasen e prof. Umberto Sempronit ne te njejten klase me Ennio Morricone.  

 

Thoma Gaqi (1948)- "Valle Festive"

Gaqi është produkt i shkollës shqiptare të muzikës e themeluar në vitin 1962 me emrin "Konservatori Shtetëror i Tiranës". Ai studioi kompozicion me prof. Çesk Zadejēn dhe në gjithë krijimtarinë e tij të pasur muzikore ka vijuar traditën e kompozimit muzikor të lidhur ngushtë me pasurinë e folklorit muzikor shqiptar. Ka zhvilluar tipare individuale sidomos sa i përket gjuhës harmonike duke gjeneruar harmoninë arkaike popullore në një stad më të zhvilluar. Tipike nga veprat është VALLE FESTIVE pēr orkestër simfonike e cila reflekton veçoritë më tipike të Gaqit si kompozitor: larmi harmonike, orkestracion dinamik, formë muzikore atipike.

Ferdinand Deda (1941-2003) "Pjesë për fizarmonikë". 

Deda i përket brezit të dirigjentëve shqiptarë  që u studiuan në Shqipëri. Zotēronte një talent natyral në muzikë dhe aftësi të spikatura në interpretimin në vegla muzikore, posaçërisht në fisarmonikë e piano. Për shumë vjet drejtoi orkestrën simfonike të Radio Televizionit Publik Shqiptar. Ka krijuar disa vepra simfonike e instrumentale si dhe muzikë filmash e këngë. “5 pjese per fizarmonike” eshte nje krijim nga Entela Galanxhi mbi tema te Ferdinand Dedes. Pjesa eshte luajtur per here te pare ne 25 Nentor 2016 me rastin e shpalljes se Muajit te Trashegimise ne Ontario.

Himni Kombetar:

Rreth flamurit të përbashkuar

Me një dëshir` e një qëllim,

Të gjith` atij duk` ju betuar

Të  lidhim besën për shpëtim.

 

Prej lufte veç ay largohet

Që është lindur tradhëtor,

Kush është burrë nuk frikohet,

Po vdes, po vdes si një dëshmor!

 

Në dorë armët do t`i mbajmë

Të mprojmë atdhenë më çdo kënt,

Të drejtat tona ne s`i ndajmë;

Këtu armiqtë s`kanë vënt.

 

Se Zoti vetë e tha me gojë

Që kombe shuhen përmi dhe,

Po Shqipëria do të rrojë;

Për të, për të luftojmë ne!

 

O flamur, flamur, shenj` e shenjtë,

Te ty betohemi këtu,

Për Shqipërin` atdhen` e shtrenjtë,

Për nder` edhe lavdimn` e tu.

 

Trim, burrë quhet dhe nderohet

Atdheut kush iu bë theror;

Për jet` ay do të kujtohet

Mi dhet, mi dhe si një shenjtor!

David Fallis (Conductor)

Maestro David Fallis is GTPO’s regular guest conductor since 2011, leading orchestra’s first performance at the Columbus Centre on 2012 and the first performance of North York Music Festival winners with the GTPO on October 2013. Conductor David Fallis is one of Canada’s leading interpreters of operatic and choral/orchestral repertoire, known especially for his work in the Baroque and Classical periods, and contemporary music. He has conducted across Canada, at the Royal Opera House in Versailles, the Luminato Festival, the Glimmerglass Festival, the Singapore Festival, Festival Vancouver, Houston Grand Opera, the Seoul Arts Centre, Cleveland Opera, Wolftrap Theater, Utah Opera, and in major opera houses in Japan.

Michael Bridge (Accordion)

Michael Bridge is a 21st-century musical maverick—toppling popular expectations of what it is to be a professional accordionist.

He’s a virtuoso performer—a superstar on both acoustic accordion, and its 21st-century cousin, the digital accordion. He’s won a slew of competitions in Canada and abroad and offers lectures and masterclasses around the world. He embraces a musical esthetic that is alternatively irreverent, deadly serious, meticulously prepared and completely in-the-moment. He’s at home with jazz, folk and classical music. He’s premiered 53 new works. If pushed, he’ll say he likes Baroque music best because of its unforgiving demand for clarity of intent and execution.

Qazim Kallushi (Executive Artistic Director)

Possessing strong leadership qualities and experience in various senior management positions of orchestra administration, Qazim Kallushi has networked extensively within the orchestral community in Canada and internationally. Mr. Kallushi has been Managing Director of the RTSH (Albanian National TV) Symphonic Orchestra. He has also served as the General Manager of "Masterworks of Oakville" Choir & Orchestra from March 2010 until May 2011. Since March 2017, Qazim is also the General Manager for the Richmond Hill Philharmonic Orchesetra. His experience with arts organizations in GTA also includes Admin Intern for Community Cultural Impresarios - Ontario Contact 2007, member of Programming Committee for the "Brass in the Grass" Music Festival with Lakeshore Arts 2008 as well as post graduate studies in arts administration at Humber College – Arts Administration Program and the University of Waterloo – Manage Culture Program.

Orchestra
Screen Shot 2022-12-17 at 12.03.55 PM.png
bottom of page